بیماری پریودنتال که بیماری لثه هم نامیده میشود، عمدتا بهدلیل تجمع باکتریهای ناشی از پلاک و جرم دندان در دهان ایجاد میشود. به غیر از باکتریها، عوامل دیگری مانند مصرف تنباکو، دندانقروچه کردن یا فشاردادن دندانها روی هم، مصرف برخی داروها و عوامل ژنتیکی نیز ممکن است سبب بیماری لثه شوند. انواع بیماریهای لثه عبارتاند از:
ورم و التهاب لثه – بیماری لثه معمولا در مراحل اولیه تشخیص داده نمیشود. این مرحله از بیماری در صورت عدم درمان به بیماری پریودنتال میانجامد.
بیماری پریودنتال – التهاب و ورم لثه درمان نشده، پس از مدتی به مرحله بعدی بیماری لثه که به آن بیماری پریودنتال میگوییم میرسد. بیماری پریودنتال از هر سطحی که باشد، سبب واکنش التهابی مزمن میشود. این بیماری زمانی به وجود میآید که بافت و اجزای نگهدارنده استخوان در محیط عفونی دهان ضعیف میشود و دیگر قدرت نگه داشتن دندانها را ندارد. در نهایت این بیماری به ازدسترفتن بافت و لقشدن دندانها میانجامد.
علائم بیماری لثه
- خونریزی، قرمزی و/یا تورم لثه
- بوی بد دهان
- جابهجایی دندانها
- حساسیت دندانی ناشی از عقب رفتن لثه
- آبسه دندانی
- لقشدن دندانها
مطالعات اخیر نشان میدهد بیماری پریودنتال ممکن است به بیماریهای خطرناک منجر شود. از جمله این بیماریها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
بیماری قلبی و سکته مغزی
مطالعات نشان میدهند التهاب لثه بهدلیل مقادیر زیاد باکتریها در محیط عفونی دهان ممکن است خطر بیماری قلبی و سکته مغزی را افزایش دهد. هر چه بیماری پریودنتال شدیدتر شود، احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی بیشتر میشود. التهاب مزمن لثه ممکن است سبب ایجاد التهاب در سایر قسمتهای بدن هم شود که این عوامل هم در افزایش خطر بیماریهای قلبی نقش دارند.
-
دیابت
بر اساس گزارش مرکز پیشگیری و کنترل بیماریها، افراد مبتلا به دیابت معمولا به بعضی از انواع بیماری لثه مبتلا هستند که عمدتا ناشی از قند خون بالا در این افراد است. این افراد بیشتر از هر کس دیگری باید از تکنیکهای صحیح مسواکزدن و کشیدن نخ دندان برای جلوگیری از پیشرفت بیماری لثه استفاده کنند. مراجعه منظم به کلینیک دندانپزشکی و رعایت بهداشت دهان و دندان برای این افراد ضروری است.
-
بیماری مزمن کلیوی
بر اساس مطالعهای که در دانشگاه کیس وسترن رزرو (Case Western Reserve) انجام شد، افرادی که دندانهای طبیعیشان را از دست دادهاند یا دندان مصنوعی دارند، بیشتر از کسانی که دندان طبیعی دارند در معرض خطر ابتلا به بیماری مزمن کلیوی هستند. این بیماری بر فشارخون تأثیر میگذارد که خطر ابتلا به بیماری قلبی و نارسایی کلیه را افزایش میدهد و بر سلامت استخوانها اثرات منفی دارد.
-
زایمان زودرس
نوزادانی که زودتر از موعد (قبل از هفته ۳۷ بارداری) متولد میشوند، ممکن است با عوارض بهداشتی متعددی روبهرو شوند. تحقیقات نشان میدهند زنان مبتلا به بیماری پریودنتال سه تا پنج برابر بیشتر از زنانِ بدون بیماری لثه در معرض زایمان زودرس هستند. خانمهای باردار در دوران بارداری هم باید مسواکزدن و بهداشت دهان و دندان را رعایت کنند و بهطورمنظم به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنند.
درمان بیماری لثه
بسته به نوع بیماری پریودنتال، برخی از روشهای درمان عبارتاند از:
- از بین بردن جرم و پلاک دندان که توسط دندانپزشک انجام میشود؛
- مصرف داروهایی مانند کلرهگزیدین گلوکونات و دهانشویه که توسط دندانپزشک تجویز شده است. این داروها باکتریهای دهانی را از بین میبرند.
- در موارد خاص برای جلوگیری یا متوقف کردن پیشرفت بیماری پریودنتال ممکن است از روش جراحی استفاده شود. همچنین برای جایگزینی و ترمیم دندانهای از بین رفته، از روشهای دندانپزشکی زیبایی استفاده میشود.
پیشگیری از بیماریهای لثه
برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای لثه بایستی به دندانپزشکی کودکان اهمیت ویژه ای دهید و از همان کودکی بر نحوه رسیدگی به بهداشت دهان و دندان در اطفال نظارت کنید. با آموزشهای صحیح و مراجعه منظم به دندانپزشک کودکان میتوانید از ابتلای آنها به بیماری لثه جلوگیری به عمل آورید.
این مطلب چقدر مفید بود؟
روی ستاره مدنظرتان کلیک کنید!
میانگین امتیاز 3.4 / 5. تعداد رای: 17
نفر اول باشید که نظر میدهید!